כהורים, אנחנו יודעים ומבינים מה המשמעות והחשיבות של עידוד הילדים שלנו – העידוד חשוב לביטחון העצמי, לחוסן הרגשי ולתחושת המסוגלות שלהם. עידוד יעזור לילדים להתגבר על מכשולים שהחיים מציבים להם. אנחנו משתדלים לעודד את הילדים על הדרך, על המאמץ (אפילו על מאמץ קטן), על ההשתדלות וכו'. אך לעיתים, מבלי לשים לב, אנחנו מוסיפים למשפטי העידוד שלנו מילה קטנה אחת – "אבל" – שמצליחה, ברגע אחד, לבטל את כל מה שאמרנו קודם.
הייתי רוצה שתשימו לב ביום יום, האם אתם מעודדים ואז מוספים את המילה "אבל". לדוגמא – סידרת כל כך יפה את החדר, אבל אני חושבת שאת כלי הכתיבה כדאי לשים במקום אחר.
למילה "אבל" יש כוח רב. היא מייצרת ניגוד בין שני חלקי המשפט, כך שהחלק הראשון מתגמד אל מול הביקורת שמגיעה לאחריה. כאשר הילד שומע שוב ושוב את המילה הזו, הוא עלול לחוש שהמאמצים שלו לא מוערכים מספיק או שההורה תמיד מוצא מה לא בסדר, גם כשהוא מנסה בכל כוחו. לכן, כאשר הוספנו את המילה "אבל" אנחנו מבטלים את כל המחאה והעידוד שניתנו קודם לכן. מה שהילדים שלנו יזכרו זה מה שנאמר אחרי ה"אבל", וישכחו את העידוד שכל כך רציתם לתת להם.
מה הילדים באמת שומעים?
כאשר אנחנו אומרים: "סדרת יפה את החדר, אבל כלי הכתיבה לא שמת במקום הנכון", הילד לא זוכר את "הסידור היפה". הוא זוכר את "מה שלא טוב". המוח שלו מתמקד בחלק השלילי, ותחושת הסיפוק שלו מתחלפת במחשבות על מה שלא הצליח. לאורך זמן, הדבר עלול ליצור חוסר ביטחון ואף למצב שהם עלולים להימנע מלנסות דברים חדשים.
תזכרו ילדים, במיוחד בגיל צעיר, בונים את תחושת המסוגלות שלהם דרך העיניים שלנו כהורים. כשהם מקבלים מאיתנו תחושה שהמאמץ שלהם מוערך, הם מרגישים בטוחים לנסות שוב ושוב ולהשקיע. לעומת זאת, כשהם מרגישים שהמאמצים שלהם אינם מספקים, הם עלולים להרגיש תסכול וחוסר מוטיבציה, אשר בסופו של דבר עלול להביא להימנעות מלבצע דברים.
בואו נשים לב, מתי אנחנו משתמשים במילה "אבל", וננסה להפחית את השימוש בה, במיוחד לאחר מחמאה או עידוד, כי כאמור, הילדים לא יזכרו מה נאמר לפני המילה "אבל" ולמרות הכוונה הטובה עידוד לא יהיה פה. המילה "אבל" אולי נראית קטנה וזניחה, אך יש לה השפעה עצומה על הדרך שבה הילדים שלנו תופסים את המסרים שלנו. על ידי בחירת מילים נכונה ושימוש בחלופות מעצימות, למשל – "סידרת כל כך יפה את החדר. בוא נחשוב ביחד איך אפשר לסדר גם את כלי הכתיבה". באופן זה, אנחנו יכולים לחזק את תחושת הערך העצמי של הילדים ולעודד אותם להמשיך לנסות, ללמוד ולצמוח.
בפעם הבאה שאתם עומדים לומר "אבל", עצרו לרגע וחשבו: איך אני יכול להעביר את המסר בצורה אחרת?.

Comments